С годините ще откриеш, че имаш две ръце – една, за да помагаш на себе си, и втора, за да помагаш на другите. 
Гримът може да ви направи да изглеждате добре отвън. Но това няма да ви помогне, ако сте грозни отвътре.   
 (Одри Хепбърн)
Наричана “ангелът на американското кино”, “принцесата на Холивуд”, Одри Хепбърн просто няма нужда от представяне. Тя е една от най-популярните актриси в света, останали модни икони, дори и след смъртта си.
Родена в Белгия, с баща англичанин и майка белгийка, Одри Хепбърн е една от малкото актриси, имали честта да получат всичките четири най-престижни награди в шоубизнеса: “Оскар”(кино), “Еми” (телевизия), “Грами” (музика), “Тони” (театър). Животът на актрисата преминава сякаш през четирите годишни времена, а нейният блясък остава непокътнат, въпреки преживелиците.
Одри Хепбърн е актриса, която оставя името си във вечната алея на славата не само с външността и таланта си, а и с вътрешната красота и стил , които струят от всяка частица на личността й.
Тази година се навършиха 90 години от рождението на Одри Хепбърн и по този повод искаме да припомним пет от най-емблематичните й роли, които всеки зрител, желаещ да се “запознае” с Одри Хепбърн, трябва да види.
Ако сте гледали изброените филми, ще се радваме да разберем вашето мнение за тях.
 
  1. “Моята прекрасна лейди” (My Fair Lady) – е един изключително забавен музикален филм, базиран на популярния едноименен мюзикъл, който пък е направен по известната пиеса на големия британски писател Джордж Бърнард Шоу. Във филма Одри Хепбърн влиза в ролята на Илайза Дулитъл, която се преобразява от обикновено момиче в прекрасна лейди, от висшето общество.
  • “Римска ваканция” (Roman Holiday) – е романтична комедия за живота на красивата принцеса Ан ( Одри Хепбърн), която мечтае за обикновен живот, в който хората ще харесват нея, а не просто титлата й. Филмът печели 3 награди “Оскар”, една от които е за Хепбърн, за най-добра актриса. Един интересен факт е, че филмът “Римска ваканция” е избран като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър на САЩ.
  • “Закуска в Тифани” (Breakfast at Tiffany’s) е емблематичен за актрисата филм. Образът на младата, ексцентрична и лекомислена Холи Голайтли, която се опитва да се впише в богатото общество на Ню Йорк, сам по себе си не е уникален, но изпълнението на Одри Хепбърн го превръща в един от най-запомнящите се женски образи в киното.
  • Зелени селения (Green Mansions) – е филм, в който Одри Хепбърн се превъплъщава в истинска горска нимфа, която спасява своя принц. В образа си на Рима, Одри Хепбърн доказва, че неслучайно е наричана “ангелът на Холивуд”. Във филма неин партньор е актьорът Антъни Паркинс, известен от филма “Психо” на Алфред Хичкок.
  • “Сабрина” (Sabrina– е романтична комедия, базирана на пиесата на Самюъл Тейлър Sabrina Fair. Във филма героинята на Хепбърн влиза в ролята на очарователната Сабрина, която след като претърпява трансформация, се оказва в центъра на любовен триъгълник. Компания на Одри Хепбърн във филма правят Хъмфри Богарт и Уилям Холдън.
Ако нашият списък ви е допаднал, можете да го допълните с вашите предложения за филми, в които Одри Хепбърн ви е впечатлила.