Датчанинът Сьорен Свайструп е създателят и главен сценарист на „Убийството“, най-успешният скандинавски сериал на всички времена. Излъчван е в над сто държави, включително в България. Продукцията предизвиква небивал фурор във Великобритания, а американците заснемат римейк. „Лос Анджелис Таймс“ сравнява сериала с култовия „Туин Пийкс“ на Дейвид Линч. За сериала Свайструп получава „БАФТА“ и международна „Еми“, както и много други награди.
„Кестеновия човек“ е неговият белетристичен дебют. На българския пазар излиза в селекцията на издателство „Емас“, наред с майсторите Ю Несбьо и Юси Адлер-Улсен. Романът се превръща в международна сензация – преведен е на 30 езика и издаден в над 50 държави. „Нетфликс“ придобиха правата за адаптация. Работата по сериала вече е започната като самият Свайструп отговоря за сценария.
В „Кестеновия човек“ се усеща характерната атмосфера, позната от „Убийството“: отчасти полицейско разследване, отчасти психологически трилър. Сюжетът носи и типичния скандинавски социален реализъм. Историята е заплетена, мрачна и брутална, а в центъра ѝ се вихри един непредвидим сериен убиец.
 
Според “Лайбръри Джърнал” романът е: „Изключителен… Свайструп изтъкава толкова сложно заплетен сюжет, че и най-опитният крими-читател няма да успее да отгатне развръзката. Тази книга е ужасяваща по най-добрия начин.“
 
На детска площадка в предградията на датската столица Копенхаген е намерена убита млада жена. При по-задълбочен оглед на местопрестъплението разследващите се натъкват на човече, направено от кестени. Криминалистите откриват върху фигурката пръстов отпечатък от момиче, смятано за мъртво от цяла година. Нещо повече, това момиче е дъщеря на известен датски политик. След второ убийство на млада жена нещата започват да изглеждат още по-сериозни. И до нея е открито кестеново човече – явно визитка на убиеца. Тулин и Хес усилено търсят връзка между убитите жени и дъщерята на министър Хартунг, усещайки, че се надпреварват с времето…