„Тялото – паралели между драматичния театър и театъра на движението“ е първата книга на д-р Маргарита Божилова. Тя разглежда отношението към човешкото тяло в различните исторически епохи. Проблемът е представен през „обектива“ на биологията, философията и театъра. Изданието е своеобразно помагало към съвременното обучение на студентите в театралните и движенческите дисциплини на НАТФИЗ, но тя би била полезна и за по-широка аудитория, изкушена от темата.
 
Книгата „Тялото – паралели между драматичния театър и театъра на движението“  e посветена на доц. Александра Хонг и консултирана от проф. д-р Александър Илиев.
 
Д-р Маргарита Божилова–Андонова е преподавател в специалност „Театър на движението – Пантомима“ във Факултет „Сценични изкуства“.  Завършва актьорско майсторство при проф. Надежда Сейкова (1994), специализира „Основи на сценичното движение” и “Документално кино” (2010) и защитава докторат “Паралели между драматичния театър и театъра на движението на XXI век” (2015). Участва в международни филмови продукции и телевизионни: предавания, новели, сериали и реклами. Режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля в късометражния филм „Жената”, награден на Women’s Only Entertainment Film Festival – “Best New Media”, 2017 г.
 
Маргарита Божилова–Андонова е режисьор на танцовия спектакъл “Българска мистерия”, НАТФИЗ, 2019 – награден от Столична община за “Ярки постижения в областта на културата” – раздел “Фолклорни и сценични изкуства” 2019/2020. Сценарист и режисьор е на посветения на проф. Надежда Сейкова документален филм „Надежда“ чиято премиера се очаква през септември.