От 24 септември до 1 октомври 2020 във Фестивален и конгресен център Варна, както и онлайн ще бъдат представени най-новите български филми. Това е в рамките на 38-то издание на най-стария и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“. Селекционерите са подбрали 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година. Откриването ще се проведе на 24 септември от 18.00 часа, когато ще бъде представена изложбата „Спомен за филма „Осъдени души“. Тя се покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарната творба на Въло Радев. От 19.00 часа е първата среща с публиката на копродукцията „Пари” с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти “Чучков брадърс” и с финансовото участие на Националния филмов център.
На 25 септември от 18.00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните произведения на българското кино – трилогията „Мера според мера” на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният зрител ще види резултата от възстановените оригинални цветове, преобразена звукова фонограма, както и субтитри на литературен български език, за по-добро разбиране на българско наречие, на което говорят героите във филма.
 
Сред програмата на фестивала са и: “Опърничавите” с реж. Георги Костов и копродукцията „Босият император” с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма, сред които са произведения на студентите от програмата FilmForge на New Boyana Stuudios.
 
Фестивалът е основан през 196 г. Първото му издание включва игрални, документални, научнопопулярни и анимационни филми. Компетентно жури определя наградите: най-добър филм на съвременна тематика, най-добър сценарий, режисура, операторска работа, най-добро изпълнение на женска и мъжка роля и др. За „Златна роза“ се състезават филми в следните категории: пълнометражни /над 70 мин/, късометражни и среднометражни /до 70 мин/, телевизионни /над 50 мин/, международни копродукции, в които има българско творческо участие.
 
Пълната програма на 38-то издание може да се види на: https://fccvarna.bg/фестивали/2020/38-и-фестивал-на-българския-игрален-филм-златна-роза