21 ноември, или Въведение Богодорнично, е известен като Ден на християнското семейство. Това е денят, в който се почита православната християнска младеж и семейство.
Ден, в който малката Мария е заведена в Йерусалим, за да се посвети на богослужение. Обречена още преди раждането си да бъде Божия майка, на три годишна възраст Мария се отделя от своите родители и сама поема по стъпалата към храма, където я посреща Първосвещеник Захария – бащата на Св. Йоан Кръстител.
Въведение Богородично датира от 715 г.
Празникът е наричан още Вълча Богородица, защото само Тя, Божията майка, имала дарбата да въздейства над дивите животни. Имен ден празнуват Вълчо, Вълкан, Вълко, Въло, Вълкана.
Тъй като празникът попада в периода на Коледните пости, на трапезата трябва да има постни храни. По изключение, може да присъства и рибата.
Празникът се отбелязва като семейството се събира около трапезата – начин, по който всички да си припомнят какъв е смисълът на думата “семейство” и неговото единство. Празникът създава не само настроение, но и повод да се предадат много ценности и навици в по-младите поколения, каквото е и едно от основните значения на семейството – да възпитава!
На този празник цялото семейство отива на църква – символично почитане на въвеждането на малката Мария в храма. А посланието, което този “ритуал” носи е към родителите, които не трябва да забравят духовните задължение към своите деца.
Силно вярващите се изповядат в деня преди 21-ви ноември.
Народните вярвания гласят, че на този ден се гадае за времето през следващата годината. Ако денят е топъл и сух – очаква ни студена зима, сухо лято и бедна реколта. За да бъде зимата снежна, лятото дъждовно и реколтата богата – на 21-ви ноември трябва да вали дъжд или сняг.