Основна част от коледната обредност е празничната вечеря на Бъдни вечер – вечерта преди Рождество Христово. Вечеря, обединяваща човешките надежди за здраве, плодородие и благополучие на семейството.
Приготовленията за празника апочват от ранни зори като всеки от семейството има своя особена и важна задача.
Мъжете приготвят бъдник от крушово, дъбово или буково дърво. След отсичането му, бъдникът трябва да се намаже с предварително осветено в църква масло. В по-дебелия му край се пробива и вътре се слагат тамян, масло, вино, затварят с дървен клин. Отгоре увиват бяло ленено или конопено платно, а най-възрастната жена го посипва с житни зърна. Готовият бъдник се поставя в огнището, където вечерта се запалва тържествено от Стопанина на дома. По начина му на горене се гъдае каква ще е годината.
Друга важна част от подготовката за празника има домакинята, която с изгрева на слънцето замесва и изпича основния хляб – боговица. Домакинят е в празнично облекло, въпреки предстоящите приготовления.
Младите момичета в семейството правят краварите и коланчетата за малките коледарчета.
Ястията за трапезата са нечетен брой, приготвени от жените и задължително постни. Това е последната вечер от дългите пости.
Общоприето вярване е на трапезата да има изоблилие от гозби и всичко, което се произвежда в стопанството да присъства, за да е здрав домът и годината богата.
Най-вълнуващ е мометът, в който цялото семейсъво се нарежда около трапезата. Традициите повеляват най-възрастният да е най-близо до огнището, а самата трапеза да се слага на земята върху слама. Централно място на трапезата заема хлабът – замесен с брашно, през три сита пресеято и “мълчалива вода” – налята от млада булка или Миме в пълно мълчание. Около хляб се редят седем или девет блюда.
Най-възрастният мъж прекадява с тамян най-напред трапезата, след това всички помещения в дома и завършва със стопанскате пристройки на двора. След това разчупва обредния хляб и раздава на всеки парче по парче.
Символни са всички действия по време на вечерята. Тя започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето не се става, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пилетата. Когато вечерята приключи, децата се търкалят върху сламата, но само в една посока, за да натежат житните класове от зърно и да полегнат на една страна.
Трапезата не се вдига, защото вярванията гласят, че умрелите идват да вечерят през нощта и трябва да има храна, за да се погрижат за блгополучието на живите.
На тази дата православната църква почита паметта на Св. мъченица Евгения и Преп. Николай войн, българин.
Имен ден празнуват: Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан, Първана