На 4-ти декември, Православната църква почита Св. Варвара – покровителка на всички починали от внезапна смърт.
В България, празникът събира в себе си езически и християнски обичаи, а светицата е провъзгласена за покровителка на децата и пазителка от болести – най-вече дребна шарка. Оттук идва и другото ѝ име “Баба Шарка”. Представите за нейния образ са на стара, грозна и куцаща старица, която носи патерица. С нея, баба Шарка, “удря” болестите да бягат от децата.
В някои райони на страната ни, Св. Варвара е приета за покровителка на птиците, а празникът е известен като “Женска Коледа”. В този ден момичетата се обличат е нови и красиви дрехи, за да обикалят къщите, пеейки за здраве.
По традиция на днешния празник се ядат варива, сред който са жито, царевица. На някои места се месят “къпани” питки и варени гевречета, които се раздават за здраве.
Св. Варвара е първият от трите празника на Светиите Варвара, сестра ѝ Сава и брат ѝ Никола. Във фолклора е известна поговорката “Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“, свързана с дните 4, 5 и 6-ти декември.
Имен ден празнуват Варя, Варвара, Варадин.
Поверие гласи, че какъвто е днешният ден на човек, такава ще бъде и годината му. Затова бъдете позитивни, не давайте пари назаем и странете от лоши хора.