Днес честваме Св. Спиридон, еп. Тримитунтски чудотворец.
 
Св. Спиридон бил един от великите светители и чудотворци на IV век. Той се родил на остров Кипър, в семейство на бедни родители. Бил смирен и спокоен нрав нрав. От детинство бил овчар. Като станал пълнолетен, той се оженил, но скоро овдовял и започнал да прави добрини и да помага на ближните си с всички сили.
Господ дарил Св. Спиридон чудотворна сила – да изцерява болните.
В царуването на император Константин, Спиридон станал епископ в гр. Тримитунт, на остров Кипър.
Скоро Спиридон се прославил с чудотворната си дарба. Постоянно при него идвали болни за помощ и изцерение, царете му оказвали почит, но Св. Спиридон продължавал да бъде благ и смирен.
По време на светителството на Спиридон, настанала голяма суша, изсъхнали посевите и настъпил глад. Жителите прибягнали до молитвите на епископа, и на другата година се получило чудно плодородие и изобилие. След няколко години гладът пак довел до отчаяние бедните жители на острова, но някои от богатите се радвали, защото имали запаси и се надявали да ги продадат скъпо. Един богат търговец закупил от друга страна голямо количество жито. Когато корабите му пристигнали, той заповядал да сипят всичко в хамбарите му, за да продава по-скъпо, когато гладът се усили. Това време скоро настъпило. Търговецът получавал големи печалби, но не искал с нищо да помогне на бедните си съграждани. Един бедняк дошъл при него и настойчиво молел за малко жито, за да не умре от глад със семейството си. Търговецът му отказал. Нещастният човечец отишъл при св. Спиридон и със сълзи му разказал за крайната си сиромашия. “Не плачи – казал светителят, който имал пророчески дар, – защото тъй говори Дух Свети: утре твоята къща ще се напълни с храна, а богатият ще те моли и ще ти предлага пшеница даром”. В същата нощ буря с проливен дъжд разрушила хамбарите на богатия търговец и водите, като се разлели, унищожили неговите запаси. Търговецът в отчаяние молел жителите на града да му помогнат да спаси поне част от имуществото си и като срещнал бедняка, комуто отказал да помогне, го молел да вземе толкова, колкото му е нужно. Той разбрал, че бедствието му е пратено от Господа като наказание за жестокосърдечието му.
Имен ден днес празнуват: Спиридон и Спиро.
Честит имен ден!