На Цветница празнуват всички с имена на цветя – това всеки го знае! Какво обаче не знаем за този цветен и красив празник?

 
Цветница е християнски религиозен празник, чиято дата се сменя – точно както е Великден. Цветница винаги се пада в неделя, веднага след Лазаровден и точно седмица преди Великден.
На Цветница православната черква чества пристигането на Иисус в Йерусалим. Той влиза в града, възседнал магаре, което тогава се е считало за символ на мира и реда, за разлика от коня, който пък е бил символ на войните. Хората са го посрещали с върбови и маслинови клонки.

Какви са традициите и обичаите на Цветница?

  • През деня вярващите берат върбови клонки – оттам идва и другото наименование на празника – Връбница. Върбовите клонки символизират събуждането на природата и новото начало.
  • Кумичене – това е обичай, свързан с Лазаровден. Това е ритуал, при който младите момичета сплитат венци от върбови клонки и ги пускат по реката, докато пеят специална песен. Онова момиче, чийто венец отплува най-далеч, се нарича „кумица“. До Великден другите момичета не говорят с нея, а ако я срещнат, не и пресичат пътя. На втория ден от Великден тя ги гощава и „ги опрощава“.
  • С върбови клонки се окичват домовете против уроки и болести.