На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Николай (Hикулден). Св. Николай е роден в гр. Патара. Според преданията това е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват много чудеса – избавлението на  моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.
В българската православна традиция светецът Николай Чудотворец (гръцката форма на името  е Никола),  се почита като патрон на рибарите. Смята се за покровител  на децата, моряците, търговците, банкерите, пивоварите, фармацевтите… за  закрилник  на изпадналите в беда. Вярва се, че смирява неспокойните,  че поощрява работливите. Според народно-християнския мит за подялбата на света,  на него се паднали моретата, реките, езерата, тоест той е господар на подводния свят. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това са пълнен шаран или рибник – шаран, печен в обвивка от тесто). На трапезата се поставят и различни обредни хлябове, както и постни ястия – фасул, зеле, сарми…Тя се оставя до късно през нощта на разположение на домакините или гостите.
 
Ето и една рецепта от книгата „Ястия с риба“ на КК „Труд“ :
Продукти: 1 шаран, около 1.5 кг, 100 г бланширан ориз,150 г праз лук , 50 г орехи, 50 г стафиди, 50 мл зехтин,1-2 стръка девесил, 1 лимон, половин връзка магданоз, сол и череп пипер на вкус.
Приготвяне: Почистения шаран натрийте със сол и черен пипер. Загрейте зехтина и запържете ситно нарязания праз, магданоз и девесил. След като пуснат ароматите си прибавете измития ориз  и 200 мл хладка вода. Гответе на тих огън, като постоянно бъркате, докато оризът поеме водата. Сложете ситно нарязаните орехи и стафидите, предварително накиснати в топла вода и оцедени. Подправете със сол и черен пипер.
С приготвената смес напълнете шарана  и го зашийте с игла и конец. Сложете го в намазана с олио тава и налейте вода, колкото добре да покрие дъното. Запечатайте с алуминиево фолио и печете във фурната 1 час при 180 градуса. Отстранете фолиото от тавата и печете още 20 минути при 220 градуса. Сервирайте шарана с резени лимони и пресен магданоз.
 
Имен ден празнуват: КОЛО, КОЛЬО, КОЛЧО, НЕНА, НЕНКО, НЕНО, НЕНЧО, НИКО, НИКОЕЛА, НИКОЛ, НИКОЛА, НИКОЛАЙ, НИКОЛЕТ, НИКОЛЕТА, НИКОЛИНА, НИНА, НИНО