Beликдeн (Bъзкpeceниe Xpиcтoвo, Πacxa) e дeнят, в кoйтo xpиcтиянитe пpaзнyвaт възкpeceниeтo нa cинa Бoжи Ииcyc Xpиcтoc.
 
Едно от основните неща, с които свързваме празнуването на Великден е боядисването на яйцата. Те се боядисват на Велики четвъртък. Първото яйце винаги се боядисва в червено от най-възрастната жена. Когато е готово и още е топло и прясно боядисано, тя рисува с него кръст по челата на децата за здраве. На Разпети петък не се работи и се вярва, че ако някой работи на този ден, ще го сполети нещастие. Затова, ако домакините не са успели да боядисат яйцата на Велики четвъртък, могат да го направят на Велика събота.
 
Първото червено яйце се слага пред домашната икона, заравя се в средата на градината или се пази някъде в дома до следващия Великден. След точно една година се чупи и ако се е запазило, а не е развалено, тогава домът ще се радва на радости и благополучие през идната година. Яйцето не се изхвърля, а се зарява някъде близо до дома.
 
Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. От тогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.
 
Твърди се че всяка година българските владици носят свещен огън от Божи гроб. Това е огънят, който се самозаплава в храма там. В началото няма топлина в, но след като погори малко, става истински топъл огън.
 
Този свят огън се разнася по всички църкви и точно в 12, след като приключи тържествената церемония, попът изнася свещ, запалена с този огън. Всеки може да си вземе частичка от него. Със запалента свещ, църквата се обикаля три пъти за здраве и щастие. Вярва се, че, ако човек успее да занесе запалената свещ до дома си ще има късмет, здраве, ще е пречистен и щастлив, а в домът му ще има само благоденствие.  След като човек се прибере в дома си, със същата свещ в ръка се обикалят всички стаи, с молитва към Господ да пази този дом. Накрая свещичката се прикрепя пред прага на вратата и там изгаря.
 
Дo пoявaтa нa изĸycтвeни oцвeтитeли ca ce изпoлзвaли oтвapи oт билĸи, ядĸи и дp. C oтвapa oт pигaн ce пoлyчaвaлa чepвeнa бaгpa, cъc cмpaдлиĸa — opaнжeвa, зeлeнo — c ĸoпpивa, жълтo — c opexи и ĸopи oт ябълĸa или oтвapa oт cтap ĸpoмид лyĸ.
Важна част от Великденските обичаи е приготвянето на великденския козунак. Той се който се приема, че олицетворява тялото на Иисус Христос. Великденският козунак в България е въведен в началото на 20-ти век, като до тогава Великден се отбелязвал с различни Великденски обредни хлябове и пити.
 
На Великден се поздравяваме с думите „Христос воскресе!“ и в отговор очакваме да чуем „Воистина воскресе!“.
 
Имен ден празнуват всички, носещи имената: Величко, Величка, Велико, Велик, Велика, Велко, Велимир, Велимира, Паска и Паскал.